Vegan - Mrkvová polévka
07 října
Mrkvová polévka
Pomalu se blíží ty podzimní dny, plný vlezlího chladu, padajícího listí a doby , kdy se takřka připravujeme na zimu. Tady tohle období naprosto miluju a to možná i proto, že se vždycky ohlédnu na všechny ty dozrávající dýně, červený řepy, jablka prostě jiný druhy zeleniny nebo ovoce. Zrovna z jedný taky typicky podzimní suroviny jsem se rozhodla udělat dnešní receptík. Mrkvovou polívku s kari, všude na internetu mě vyloženě vyjíždí neskutečný množství nejrůznějších receptů na mrkvovou polévku, a proto jsem se rozhodla udělat tu polívku trochu zvláštnější a oproti těm jiným odlišnější. Poslední dobou mám docela v oblibě dělat bud´ veganský nebo vegetariánský jídla a tak jsem i tuhle polívku taky vařila v tomhle duchu.
Co budete potřebovat:
500g na kolečka nakrájené mrkve
1-1,5l vody
olivový olej
1 lžička kari
1 lžička mletého zázvoru
1,5-2 lžičky soli
pepř
Co budete potřebovat:
500g na kolečka nakrájené mrkve
1-1,5l vody
olivový olej
1 lžička kari
1 lžička mletého zázvoru
1,5-2 lžičky soli
pepř
Postup:
Do hrnce dám
lehce rozehřát olivový olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou červenou
cibulku. Necháme lehce zesklovatět a změknout, a potom přidáme na kolečka
nakrájenou mrkev, trochu orestovat a podusit. Mrkev není třeba nijak zvlášt´
podlívat, jelikož aspoň tedy ta naše domácí obsahuje docela velký množství vody,
takže se nepřichytává k hrnci. Po chvíli, dušení přilijeme zhruba litr
vody, nepoužívám zeleninový vývar, ovšem Vy můžete, naše BIO mrkev mne připadá
natolik aromatická a chuťově výrazná, že nepotřebuje nic k doplnění. Po
zhruba 20 minutách rozmixuji ponorným mixérem do hladka. Nakonec můžu podle
hustoty dolít ještě vodou, každý dle libosti a nakonec doplnit o koření. Hned po rozmixování přidávám mletý zázvor a kari, kari je podle mého názoru koření, které se nijak často nepoužívá a je ho hrozná škoda, jelikož je opravdu velice dobré, aromatické a polévce dodá úplně jinou a lepší chuť. K závěru necháme koření ještě trochu probublávat at´se provaří. Pak už jen můžeme nakonec doplnit olivovým olejem či semínky slunečnice nebo dýně, opečený
slunečnicový chleba je pro mne osobně velkou nezbytností, ted´ už jen popřeji
dobrou chut´.
0 komentářů