Čokoládová povidla
25 srpnaRecept na čokoládová povidla je momentálně jeden z mých nejoblíbenějších a nejrychlejších zavařovacích receptů. Kupovaná povidla jsem nejedla už opravdu dlouhou dobu a domnívám se, že zase douho nebudu.
Pro nemilovníky povidel je ideální právě kombinace s kakaem a čokoládou.
Suroviny:
1 kg švestek
500 g cukru
7o - 80 g kakaa
50 g hořké čokoláda, nejlépe vysokoprocentní
Postup:
1. Švestky omyjeme, zbavíme pecek. Očištěné švestky nakrájíme na menší kousky a dáme do hrnce vařit.
2. Ze začátku se švestky trochu přichycují, a tak jsem je podlila zhruba jedním panákem vody. Vody nepřidávejme velké množství, jelikož by povidla mohla mít hodně řidkou strukturu.
3. Jakmile jsou švestky měkké, rozmixujeme je. Přidáme cukr a necháme jej ve švestkovém pyré úplně rozpustit.
4. Do pyré zamícháme na malé kousky nakrájenou čokoládu spolu s kakaem. Směs chvíli promícháváme, tak aby se teplem vše spojio.
5. Hotové povidla plníme do předem očištěných a vyvařených sklenic. Pokud by nám při plnění došlo k pošpinění skleniček či hrdla uzávěru ihned obetřeme, aby jsme předcházeli plísní apod. Před zavíčkováním tedy pořádně očistíme zavařovací sklenici a pevně utáhneme.
6. Povidla plníme do sklenic opravdu horká. Obrátíme víčkem dolů a necháme je takhle dokud úplně nevychladnou. Víčko by takhle mělo krásně chytnout a nemělo by docházet k tomu, že se povidla budou kazit.
7. Pokud však chceme mít 100% jistotu, že jsou povidla zcela bezpečně uchována, zavaříme na 15 minut a necháme vychldnout.
8. Skladujeme v chladu a stinném prostředí. Po otevření uchováváme v lednici.
Doufám, že se Vám recept povede a oblíbíte si tuhle chutnou a domácí verzi povidel, která může místy trochu připomínat i nutellu.
Přeji hodně zdaru s receptem a dobrou chut'! :)
0 komentářů