Šišky s mákem

06 října




Jelikož naše rodina měla po dlouhý generace velké zásoby jakýchkoli surovin, potravin a pochutin připravených na zimu, dělávala moje babička vždycky na jaře šišky s mákem. Šišky s mákem dělávala nejčastěji se starých a loňských brambor s mákem, který zbyl v dóze, kterou měla mákem naplněnou právě na sváteční koláče. Šišky s mákem jsou pouze jen jedním z velkého množství receptů, které se v tuhle roční dobu dělaly.


Ingredience 

                                                         600 g brambor
                                                          300 g hrubé mouky
                                                         sůl
                                                             1 vejce (+ 1 žloutek)
                                                              mletý mák (na posypaní)
                                                             moučkový cukr
                                                            200 g másla - rozpuštěné






Postup: 

1. Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, nejlépe do druhého dne. Oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce i žloutek a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. 
Poté z těsta odebírejte menší kousky a válením mezi dlaněmi z něj tvarujte šišky, nebo dvěma lžicemi.
Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané mákem a cukrem a přelité máslem.


You Might Also Like

0 komentářů