Šišky s mákem
06 října
Jelikož naše rodina měla po dlouhý generace velké zásoby jakýchkoli surovin, potravin a pochutin připravených na zimu, dělávala moje babička vždycky na jaře šišky s mákem. Šišky s mákem dělávala nejčastěji se starých a loňských brambor s mákem, který zbyl v dóze, kterou měla mákem naplněnou právě na sváteční koláče. Šišky s mákem jsou pouze jen jedním z velkého množství receptů, které se v tuhle roční dobu dělaly.
Ingredience
Jelikož naše rodina měla po dlouhý generace velké zásoby jakýchkoli surovin, potravin a pochutin připravených na zimu, dělávala moje babička vždycky na jaře šišky s mákem. Šišky s mákem dělávala nejčastěji se starých a loňských brambor s mákem, který zbyl v dóze, kterou měla mákem naplněnou právě na sváteční koláče. Šišky s mákem jsou pouze jen jedním z velkého množství receptů, které se v tuhle roční dobu dělaly.
600 g brambor
300 g hrubé mouky
sůl
1 vejce (+ 1 žloutek)
mletý mák (na posypaní)
moučkový cukr
200 g másla - rozpuštěné
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, nejlépe do druhého dne. Oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla.
Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce i žloutek a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky.
Poté z těsta odebírejte menší kousky a válením mezi dlaněmi z něj tvarujte šišky, nebo dvěma lžicemi.
Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané mákem a cukrem a přelité máslem.
0 komentářů