První dny ve Švédsku

15 července

Zdravím do teplé české krajiny, 
momentálně obklopená chladným švédským závanem a zpíváním racků, které slyším přes otevřené balkonové dveře. Vůně moře, která proudí silnými vánky ve vzduchu mezi těmi nádhernými dřevěnými domečky na způsob těch, které vídávám ve skandinávských filmech mne provází na každém kroku. Pouze dřevěné domky. Domky, které jsou z vnitřní strany oken zdobené a kde na parapetě bývá vždy minimálně jedna lampička, nějaký ten květináč a několik dekorací. Všechny ty dekorace jsou na způsob právě těm z  naší oblíbené švédské Ikeii.
Všude kde projíždíme jsou kolonie krásných domečků s rudými červeně-vínovými nátěry a bílými okenicemi. Příroda obklopuje města natolik, že vám ani městy nepřipadají. Vše naprosto klidné a bez hluku. Když se právě se sestrou potulujeme po městě, ve kterém momentálně bydlí s naší sestřenicí. Vydám se na kole vstříc novým zážitkům a objevovat také nějaká nová a  zajímavá místa, která tady ještě neznám.
Nic jiného mne tady neoklopuje více než klid, který mne doprovází na každém mém kroku. I přesto, že jsme ve městě je tady nespočet míst pouze s lesy nebo paloučky. Tohle místo, je pro mne vysloveně rájem plným pozitivní energie,  můžete se i tři kilometry procházet městem a to pouze po okrajové lesní cestičce, kde neminete jediný dům.
Nevím jak je to možné, ale přes den tady kromě pláže, kde se lidé chodívají koupat, opalovat nebo si jen tak sednout s přáteli na piknik nepotkáte nikoho. Malou vyjímkou jsou tady některé babičky, vydávající se na nákup na těch krásných kolech podobným těm v Amsterdamu s košíčkem v předu s většinou pastelovým nátěrem.
 Mladé lidi tady ve městě jen tak nepotkáte, tedy kromě diskoték, které v noci se začínajícím víkendem začínají ožívat. A musím říct, že vím proč, jelikož jejich "Party" byly fakt suprový. :P Místní tady totiž normálně po ulici ve dne nechodí, kromě těch babiček někdy i dědečků, však když se začne stmívat k večeru město užije mladými lidmi, kteří se hrnou z nejrůznějších částí města a scházejí se aspoň tady v Oskarshamnu do jediné diskotéky, o které víme.
 Lidé jsou tady převážně světlí blond s modrýma očima, většinou potetovaní a oblékáni dle poslední mody.
 Toto městečko mně trochu připomíná vesnici, ve které s sestrou i druhou sestřenicí bydlíme, jelikož se tady všichni znají, tak jako u nás. Proto možná nešlo přehlédnout nás čtyři nové tváře a z toho mne jedinou tady v tomto baru s hnědými oči a vlasy. Hned první den a my si našli mnoho nových přátel, které jsme pak potkávali každý víkend.










Do tohoto nádherného prostředí jsme přiletěly se sestřenicí za sestrou a druhou sestřenicí. Byly jsme prostě taková skupinka čtyř sestřenic, která vyrazila do světa. Přiletěly jsme z Katovic na Stockholmu nejbližší letiště, kde nás sestra se sestřenicí čekaly u auta s cedulkou Ema + Máří Welcome. Byl to mement, který normálně vídáte ve filmech a který se nám v tu chvíli zdál tak upřímný a dojemný. Byly to prostě nezapomenutelné dva týdny s těma nejlepšíma holkama.







You Might Also Like

0 komentářů