Stromstad

08 září

Stromstad, nádherné švédské přístavní městečko s rybářskou tradicí, které nás naprosto okouzlilo. Roztomilost, kterou ve městě najdete na každém rohu v podobě všude přítomných květináčů naplněných nejrůznějšími květinami k prasknutí. Sošky, které byly v každém druhém okně nějakého obchůdku. Měl tady být jeden z nejznámějších rybích trhů, který jsme se sestřenicemi přijely navštívit před naší cestou do Norska, a který bohužel zrovna v ten jediný den byl zavřený.






Naše mírné zklamáni z místa, které je nejvíce proslavené prodejem čerstvých krevet se nám trochu podařilo potlačit v jiné rybí prodejně kousek na okraji města. V přístavu kotvily ty nejkrásnější jachty, na kterých se společně bavily rodiny s dětmi a chytaly chaluhy na břehu přístavu nebo pozorovaly své psy, kteří se procházeli po palubě. Po našem hledání zajímavých míst v městě jsme narazily na obchůdek s čerstvými rybami, ze kterého jsme byly naprosto nadšené. Nádherná prodejna plá nejrůznějších ryb na které si jen vzpomenete a o kterých si jen necháte zdát, ryby vybarvené od nejrůznějších odstínů šedé po nejzajímavější růžovou. Od lososů a krevet po ústřice a uzené i normální tedy čerstvé makrely či tuňáka. Čerstvé plátky ryb, u kterých víte, že ještě před malou chvílí plavaly někde v moři. Rodinný podnik, který jsme poznali podle toho, že nás obsluhoval chlapec s dívkou si tak neskutečně podobní a to navíc i s pánem, který tam někdy byl s nimi a jen donášel čerstvé ryby a byl zřejmě tatínkem. Jejich maminka shlukující ryby tak, aby stejný druh ležel pospolu. Krásná prodejna, kterou držela všude přítomná rodinná láska. Vzaly jsme si na zkoušku některé z těch uzených ryb a ty jsme snědly na naší zastávce na jednom z nejzajímavějších míst, které jsme našly hned, když jsme po několika kilometrech co jsme za sebou měly Stromstad našly v ukazateli zajímavostí  na silnici.
 Místo, které svým způsobem dost připomínalo anglický Stonehenge. Velké kameny, které byly rozvrhnuty do kruhu na menším kopci. Hned přes cestu byla branka, kterou jsme vešly na mýtinu, kde se leskly zelené brusinky s jemnými odlesky. Sem tam i červené brusinky schovávající se mezi mechem a ovcemi, které se pásly hned vedle.
Tohle byla naše poslední zastávka před našim hlavním cílem a to Oslem.








You Might Also Like

0 komentářů