Kynuté buchty
17 února
Co budete potřebovat:
20 g droždí
200–300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
špetka soli
kůra ostrouhaná z 1 citronu
špetka mleté vanilky
60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
1 žloutek
2 lžíce rumu (může i nemusí být)
trocha moučkového cukru na poprášení
20 g droždí
200–300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
špetka soli
kůra ostrouhaná z 1 citronu
špetka mleté vanilky
60 g rozpuštěného másla + asi 50 g na vymazání pekáče
1 žloutek
2 lžíce rumu (může i nemusí být)
trocha moučkového cukru na poprášení
Všechny suroviny si prvně nachystejte, tak aby měly všechny stejnou teplotu.
1. Rozdrobené droždí promícháme s cukrem a zalijeme asi 100 ml mléka, opět promíchejte. Kvásek dáme na teplé místo a necháme cca 15 minut odpočinout, tak aby kvásek vzešel.
2. Do mísy prosijte mouku přidáme zbytek cukru a špetku soli. Přidáme také žloutek, zbylé mléko a vzešlý kvásek. Na úplný závěr zapracováváme rozpuštěné máslo.
Těsto poprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Těsto necháme kynout do zhruba dvojnásobného rozměrů.
Vzešlé těsto rozdělíme na menší díly a ty plníme marmeládou, džemem či jinou oblíbenou směsí či náplní.
Troubu zapneme na 200 stupňů a buchty necháme v pekáči ještě čtvrt hodiny kynout. Buchty dáme do vyhřáte troby a po deseti minutách trochu snižíme teplotu. Buchty po dvaceti minutách dopékáme.
Upečené buchty pomažeme rozpuštěným máslem.
Upečené buchty pomažeme rozpuštěným máslem.
0 komentářů