Velikonoční Jidáše
11 dubna
Suroviny:
2 žloutky
500 g hladké mouky
250 ml mléka - teplejší (teplota těla, ověříte to tím, že do mléka strčíte prst a teplota vám bude příjemná- teplota těla)
120 g rozpuštěného másla
25 g čerstvého droždí
100 g cukru krupice
špetka soli
med bud' rozpuštěný nebo smíchaný s rumem či máslem
Postup:
1. Prosejte mouku s špetkou soli, přidejte polovinu celkovýho množství cukru, přidejte žloutky. Máslo si dáme do kastrůlku a necháme ho roztopit. Máslo však nesmí být horké, necháme ho pak na chvíli stranou.
2. Udělejme si kvásek, do mísy nadrobíme droždí, který promícháme se zbylým cukrem a zalijeme mlékem. Kvásek dáme na 15 minut odpočinout, nejlépe do trouby nastavené na 50 °C, nebo na teplé místo.
3. Až budeme mít kvásek vyskočený přidáme ho do mísy, ve které máme připravenou mouku a další suroviny. Postupně mícháme a přidáváme rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které jemně zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout cca 30 minut.
4. Až nám těsto nakyne, nakrájíme těsto na menší díly, ze kterých si vyválíme proužky a ty motáme do tvaru úlku, spirály a jiných tvarů.
5.Těsto necháme ještě 30 minut odpočinout a potřeme rozpuštěným máslem. Do trouby rozehřáté na 200 °C dáme jidáše péct, necháme 30 minut, teplotu můžee postupně i stáhnout.
6. Nakonec vychladlé a hotové těsto potřeme směsí medu a másla či rumu!
Přeji dobrou chut'!
6. Nakonec vychladlé a hotové těsto potřeme směsí medu a másla či rumu!
Přeji dobrou chut'!
0 komentářů